Scurt istoric

Istorie Septembrie 14, 2017

Spre slava lui Dumnezeu, din încredințarea Preafericitului Daniel, pe când era în scaunul Mitropoliei din Iași, cu inițiativa și osteneala d-nei Preda Alexandrina, în anul 2003 s-a purces la întocmirea documentației administrativ-bisericești pentru construirea bisericii parohiale din satul Agafton, comuna Curtești, jud. Botoșani.

Cu urmărirea efectivă a lucrărilor de către pr. protopop Lucian Leonte și efortul fizic al enoriașilor, precum și entuziasmul d-nei Preda, lucrările au demarat în anul 2004.

Pe data de 25.01.2004, viitorul pr. paroh a fost hirotonit diacon la Catedrala Mitropolitană din Iași, iar pe 25.07.2004, a fost hirotonit preot în cadrul slujbei oficiate de către PF. Daniel la Mănăstirea Războieni, jud. Vaslui. Din acel moment conducerea lucrărilor a fost preluată de către pr. paroh.

În 2004 – 2005, s-a lucrat la fundație și elevație, dar și la închegarea noii comunități oarecum împrăștiată din cauza ispitelor și vicisitudinilor.

Din 2 octombrie până pe 22 decembrie 2006, s-au ridicat zidurile până la a doua centură de deasupra geamurilor.

În 2007, s-a făcut acoperișul nemaifiind bani pentru tablă. A rămas la acest stadiu până în 2008 când, cu ajutorul lui Dumnezeu s-a pus tabla și tâmplăria la geamuri și ușă, de asemenea s-au efectuat tencuielile interioare.

Dacă în această perioadă pr. Florentin și cei câțiva enoriași dădeau slavă lui Dumnezeu și se împărtășeau de lucrările Duhului Sfânt într-o capelă din cimitir, veche și din placaj, iată că în 2009, în luna februarie la temperaturi foarte scăzute, cu ajutorul a trei bărbați și preotul s-au făcut podeaua pregătind biserica pentru a primi credincioșii la întâlnirea cu Milostivul Dumnezeu.

În 2009, în zi de mare sărbătoare, Intrarea Domnului în Ierusalim, s-au deschis larg ușile bisericii pentru ca membrii comunității să vină la comuniunea sfântă a oamenilor cu Dumnezeu.

În 2010, IPS. Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei a vizitat sfântul lăcaș oferind Sfântul Antimis.

Biserica parohială iese în evidență zărindu-se încă de cum te îndrepți spre sat din drumul național. Este construită în stil moldovenesc, în formă de cruce simplă, fără multe ornamente, cu o turlă centrală înaltă având pridvor, naos și altar.

Cu sprijinul Maicii Domnului care este ocrotitoarea lăcașului sfânt, a oamenilor de bine, a statului, a Sfintei Mitropolii și spre slava lui Dumnezeu, lăcașul este o prezență vie în viața credincioșilor agaftonieni și nu numai. 

Citește alte articole despre: Agafton